Ingrid Verdegaal en Jacqueline Bader van Elsgeesterhof wonnen in de laatste Masterclass de beloning ‘Ondernemer van de Maand’. In deze nieuwsbrief worden ze in het zonnetje gezet om iets te vertellen over hun onderneming. Elsgeesterhof is de Zelfoogsttuin aan de Boekenburglaan 57 te Voorhout.
Voordat Ingrid met Elsgeesterhof begon, werkte ze een aantal jaren in de kinderopvang. Deed de opleiding agogisch werk in Leiden en ging voor een jaar als au-pair naar de Verenigde Staten. Daarna startte ze, samen met een collega, de buitenschoolse opvang De Speelbrug. In 2000 vertrok ze met partner Pieter-Coen voor een jaar naar Ecuador in Zuid-Amerika. Terug in Nederland volgde Ingrid de lerarenopleiding Engels en werkte ze zo’n 12 jaar op de KTS Voorhout als docent.
Jacqueline Bader werkte na de HEAO in Haarlem bij verschillende werkgevers, variërend van het bankwezen, het MKB, een grote multinational en een ministerie in verschillende marketing- en projectfuncties. In 2019 startte ze bij het Northgo College als projectbegeleiding tijdens de nieuwbouw en ze is er gebleven als stafmedewerker kwaliteit en ondersteunde het bestuur met diverse taken. Haar ‘groene vingers’ heeft Jacqueline van moederskant, die komt uit een tuindersfamilie. In 2014 startte ze met een volkstuin als hobby en vond het heerlijk om heel wat uren in de tuin door te brengen. Met de tijd verschoof de focus van het houden van een traditionele volkstuin naar het creëren van een bloementuin.
In 2015 kwam er een kantelpunt en wilde Ingrid graag iets anders en besloot te stoppen met haar baan in het onderwijs. Het plezier dat de volkstuin op volkstuinvereniging Elsgeest haar gaf, deed haar besluiten zich te verdiepen in het professioneel telen van groenten. Ze startte de opleiding voor biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof in Drontenen. “Al lerende besloot ik met een zelfoogsttuin in Voorhout te beginnen.” Het groeiende idee dat Ingrid tijdens haar opleiding op de Warmonderhof kreeg, bleek een initiatief dat in goede aarde viel op de volkstuinvereniging Voorhout. Dezelfde vereniging waar ook Jacqueline een tuin had. Na een praatje bij het hek volgden er al snel meerdere gesprekken en besloten Jacqueline en Ingrid samen te gaan werken. Door deze samenwerking kon Jacquline een droom realiseren: een professionele bloementuin waar meer mensen van kunnen genieten en plukken. Een zelfoogsttuin met groente en een bloemenpluktuin; De Elsgeesterhof.
Zijn jullie samen begonnen?
(I) “Het idee van een zelfoogsttuin is ontstaan terwijl ik stage liep op Moestuin Leyduin in Vogelenzang. Een prachtige plek waar tuinders samen met vrijwilligers, vaak ook deelnemers, samen zorgen voor de teelt van milieuvriendelijke groenten. Het leuke van gemeenschapslandbouw is dat je het echt samen doet.”
(J) “Na ons praatje aan het hek, stuurde ik Ingrid een mail met een voorstel over mogelijke samenwerking. De mail had de titel “Van wens naar werkelijkheid” en zo is het ook gegaan. Doordat Ingrids focus op groente lag en die van mij op bloemen, was dat een mooie combinatie. Dat niet alleen, we ‘klikten’ ook gelijk goed met elkaar! We zijn allebei doeners en gaan ervoor.”
Wat is de grootste motivatie voor het runnen van je eigen bedrijf?
(I) “Voor mij is de grootste motivatie dat ik nu iets mag doen waar ik heel erg blij van word. Iets waar ik vierkant achter sta. Een gezond product lever, het zorgvuldig omgaan met de omgeving, samenwerken met de natuur en het weer. De grond waarmee we werken vruchtbaarder achterlaten dan dat we hem aantroffen. Regen, zon, het maakt allemaal niet uit. Ik noem het voor de grap wel eens buitenspelen voor volwassenen.”
(J) “Een plek creëren waar zoveel meer mensen plezier van hebben, elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar aan de slag kunnen en kunnen genieten van een zelfgeplukte bos bloemen en gezonde groente oogsten.”
Welk project/onderdeel ben je het meeste ‘trots’ op?
(I) “De tuin! Ondanks dat we eerst maar voor 9 maanden op de grond aan de Boekenburglaan zouden kunnen tuinieren, hebben we met elkaar een plek gecreëerd waar mensen graag zijn, komen oogsten, plukken en mee willen helpen. Elsgeesterhof maken we samen. Bezoekers van de tuin geven vaak aan dat het goed voelt en een fijne plek is.”
(J) “Dat we na weerstand in het begin nu op deze tijdelijke plek uitzicht hebben op een prachtige plek waar we Elsgeesterhof kunnen neerzetten zoals we het voor ogen hebben.”
Welk gevoel geeft je dat?
(II+J) “We worden blij van blije mensen!”
Waaraan schrijf je jullie succes toe?
“Doen! We hebben allebei een ‘aanpakkersmentaliteit’ en zijn inmiddels getraind in het omdenken. Tegenvallers bieden een kans om het anders aan te pakken.”
Welk onderdeel van je werk vind je het minst leuk? Heb je ooit geen zin in regen? Ik krijg vreselijk pijnlijke handen van kou en regen, vandaar…
(I) “Ik heb totaal geen moeite met het weer, nou ja, behalve dan de wind. Daar kan ik echt zo van balen. Regen maakt me niet uit, regenpak aan en gaan maar tegen wind kun je niets doen en het maakt zoveel kapot. Het grappige is dat als je buiten werkt het helemaal niet zo vaak regent als je denkt wanneer je binnen werkt.”
(J) “Er is een mooie reclame slogan “Iedereen is een buitenmens” en ik geniet van het buiten zijn in de natuur! Dus inderdaad regenpak aan en gaan. Als je iets met passie doet zijn er nauwelijks minpunten. Misschien is het minst leuk dan toch de administratie, omdat me dat weer (binnen) achter een laptop zet.”
Welke uitdaging loop je tegen als bedrijfsvrouw? Hoe pak je die uitdagingen aan? Heb je steun vanuit je privé-leven?
(I) “Gek genoeg heb ik bij mijn baan in het onderwijs niet het gevoel gehad dat ik een leukere moeder zou zijn als ik ook werkte. Dat hoor je werkende moeders wel eens zeggen. Ik heb nu zoveel plezier in mijn werk dat ik heel goed snap waar die opmerking vandaan komt. Ik heb heel veel geluk gehad omdat Pieter-Coen mij eigenlijk altijd gesteund heeft in de keuze om dit te gaan doen. Het is in het voorjaar echt druk in ons gezin met 3 tienerdochters. Hij is dan veel op reis voor zijn werk en op Elsgeesterhof is het dan topdrukte. Planten, zaaien, wieden, maaien, echt alles komt dan tegelijk. Onze meiden zijn daardoor erg zelfstandig en helpen thuis mee met allerlei klusjes, wat het wel makkelijker maakt. Ze koken regelmatig, of helpen met boodschappen en de was.”
(J) “De combinatie van 2 banen in 6 dagen is een interessante. Daarbij komen ook nog de nodige avonden van bespreken van de nieuwe plannen, het vergaderen met het bestuur van Stichting Elsgeesterhof en de administratie. Het is dan wel eens zoeken naar een moment om met vrienden af te spreken.Nu is de tuin van oorsprong altijd al mijn favoriete tijdsbesteding geweest, dus daar zit de balans. Erwin (de man van Jacqueline, red.), is mijn favoriete zaterdag vrijwilliger (hahaha) dus dan zie ik hem ook nog eens.”
Waar zie je jullie bedrijf de komende 5 jaar?
“Hoewel we ontzettend blij en tevreden zijn met onze huidige plek aan de Boekenburglaan was de keuze om hier een jaartje te tuinieren eigenlijk niet de onze. We hadden zelf een plek gevonden, maar door beperkingen van het bestemmingsplan mochten we ons daar niet vestigen. Gelukkig, en daar zijn we heel dankbaar voor, hebben we toen met hulp van de gemeente Teylingen en Heijmans de kans gekregen om in Nieuw Boekhorst te starten. “Vorig jaar konden we, door toestemming van Heijmans, Elsgeesterhof met 5000 m2 uitbreiden. Daardoor kunnen we een aparte bloementuin en groentetuin realiseren. We beschikken over 2 tunnelkassen en kunnen heel veel deelnemers voorzien van verse groente en schone bloemen. Met de oprichting van Stichting Elsgeesterhof dit jaar, waarborgen we het voortbestaan van Elsgeesterhof en het contact met de vrijwilligers, in de komende jaren. We zijn dan gevestigd op de nieuwe, vaste locatie waar we onze plannen en tekeningen, die we samen met Bart van der Geest al in 2019 hebben vormgegeven, zullen hebben gerealiseerd.”